Dekstroz
Üzüm şekeri olarak da adlandırılan dekstroz (glikoz), bitkilerin çoğunun öz suyunda, üzüm ve diğer meyve sularında bulunan bir karbonhidrattır. İnsan kanının da bir bileşeni olan dekstroz, emiliminden önce herhangi bir sindirim işlemine uğramamakta, sukroz gibi vücuda alınabilmesi için bir inversiyona gereksinim duymamakta ve enerji kaynağı olarak şekere göre daha çabuk kullanılmaktadır.
Doğal Renklendiriciler
Karmin, koşineal adıyla da bilinmektedir ve E kodu E120’dir.
Karmin, koyu kırmızı renge sahiptir, ışığa ve ısıya karşı çok dayanıklıdır. Doğal renklendiriciler arasında, oksidasyona karşı en dayanıklı olan renklendiricidir.
Karmin toz ve sıvı formda bulunabilir. Suda ve yağda çözünür karmin türleri bulunmaktadır.
Helal sertifikası bulunmaktadır.
Ürün detayları ve kullanımıyla ilgili bilgileri bizi arayarak teknik ekibimizden öğrenebilirsiniz.
Potasyum Sorbat
Ürün detayları ve kullanımıyla ilgili bilgileri bizi arayarak teknik ekibimizden öğrenebilirsiniz.
Koruyucular
Nitritli Tuz Serileri.
Nitrik asitin sodyum tuzudur, gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılır.Tabiatta doğal oluşan bir mineraldir. Doğadan çıkarılabilir veya kimyasal olarak sodyum nitrattan üretilebilir. Bakterilerin üremelerini engellemek ve renk korumak amaçlarıyla sodyum nitrit gıdalarda kullanılır.
Et ve balıklarda renk koruyucu olarak kullanılır.
Clostridium botulinum bakterisinin üremesini, yani botulizmi engelleme özelliği sayesinde koruyucu olarak kullanılır.Sodyum nitrit gıdaların acılaşmalarını engellerler.
Et yemekleri, etli soslar, sucuk, sosis, salam, pastırma, hamburger köftesi ve diğer işlenmiş et ürünleri içeriklerinde sodyum nitrit vardır. Kökü yenen sebzelerde (pancar, havuç, patates) koruyucu amaçlı olarak sodyum nitrit kullanılır.
Ürün detayları ve kullanımıyla ilgili bilgileri bizi arayarak teknik ekibimizden öğrenebilirsiniz.
Sodyum Benzoat.
Potasyum Sorbat
Patates Nişastası
Patates nişastası, patateslerden elde edilen nişastadır. Patates bitkisinin kök yumrularının hücreleri lökoplastlar (nişasta taneleri) içerir.[1] Nişastayı çıkarmak için patatesler ezilir ve nişasta taneleri yok edilen hücrelerden serbest bırakılır. Nişasta daha sonra yıkanır ve kurutulur.
Patates nişastası, boyutu 5 ila 100 um arasında değişen tipik büyük oval küresel granüller içerir. Patates nişastası, minimum protein veya yağ içeren rafine bir nişastadır.[2]
Karagenan
Karagenanlar, kırmızı yenilebilir deniz yosunlarından elde edilen bir doğal lineer sülfatlanmış polisakkarit ailesidir. Bu madde; jelleşme, koyulaştırma ve stabilize etme özellikleri nedeniyle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıda proteinlerine güçlü bağlanmaları nedeniyle ana uygulamaları süt ve et ürünlerindedir. Son yıllarda, karagenanlar, doğal glikozaminoglikanlara (GAG’ler) benzedikleri için doku mühendisliği ve yenileyici tıp uygulamalarında umut verici bir aday olarak ortaya çıkmıştır. Esas olarak doku mühendisliği, yara örtüsü ve ilaç dağıtımı için kullanılmıştır.
Sodyum Laktat
Laktik asidin sodyum tuzudur hafif ve tuzlu bir tada sahiptir. Mısır veya pancar gibi bir şeker kaynağının fermantasyonu ve ardından NaC3H503 formülüne sahip bir bileşik oluşturmak için elde edilen laktik asidin nötrleştirilmesiyle üretilir. Sodyum Laktat sıvı bir ürün ancak toz halinde de mevcuttur.
Koruyucu, asitliği düzenleyici ve hacim arttırıcı olarak kullanılır
RED FERMENTED RICE 4000
Kırmızı fermente pirinç kısa açıklama
Kırmızı maya pirinci olarak da bilinen fermente pirinç parlak, kırmızımsı mor fermente pirinçtir Ürün portföyümüzde CU 4000 olarak bulunmaktadır
Asitliği düzenleyiciler: G.D.L, Starter Kültürler
Lezzet Vericiler
Birleşmiş Milletler Gıda Teşkilatı Katkı Maddesi Birleşik Kuruluşunun (FAO/WHO)
tanımına göre; “tek başına besin değeri taşımayan, gıda ürününe bilinçli olarak doğrudan
veya dolaylı katılan, ürünün görünüş ve yapısını düzeltmek ya da muhafaza imkanını
artırmak için sınırlı miktarda ilave edilen madde, gıda katkı maddesidir.”
Aromalar
Tat ve koku hiç şüphesiz gıdalardan lezzet alabilmemiz için vazgeçilmez ve ayrılmaz iki unsurdur. Koku ve tat maddelerinin zihnimize kaydedildiği, hatta geçmişte hafızaya alınan kokuların eski olayları hatırlattığı günümüz çalışmaları ile kanıtlanan bir gerçektir. Gıdalarda koku duyusuna etki eden tanımlanmış 8000’den fazla aroma maddesi tespit edilmiştir. Yiyeceklerin baharat gibi koku bileşenleri yönünden zengin maddelerle muamele edilmesi insanlık geçmişi kadar eskidir. Ancak artan nüfus ve gıda maddelerine olan ihtiyacın fazlalığı endüstriyel aroma maddelerinin kullanımını arttırmıştır. Aroma maddelerinin üretimi gıda sektörü için yeni bir kapı olmuştur. Aroma bir ürünün kalitesini ve lezzetini belirleyen en etkili unsurdur.
Baharatlar
Tek başına gıda sayılmayan, çok az kullanıldığında bile etkili olabilen tat, koku
veya renk etken bileşiklerince yoğun maddeleridir. Bu özellik hemen hemen bütün tat
koku maddeleri için geçerlidir. Bunlar, belirli koku ve lezzetleri bulunan doğal bitkisel
maddeler olup, iştah açmak, yemeklerin tadını hoşa gidecek duruma getirmek ve
sindirimini kolaylaştırmak için kullanılırlar ve bir dereceye kadar da gıdaları korurlar.
Bununla birlikte, fazla kullanılmaları doğru değildir; sinir sistemine, kan dolaşımına ve
başka organlara ve özellikle böbreklere zararlıdırlar. Etkili madde olarak hemen hemen
bütün baharatlar uçucu yağları ve bir kısmı da ayrıca acılık ve keskinlik veren alkolit gibi
maddeleri içerirler.
Tütsü Ajanları
Gıdalarda ve gıda bileşenlerinde kullanılmasına izin verilen Gıda Aroma Vericileri bu Yönetmeliğin Ek-1’ inde listelenmiştir. Gıdalarda kullanımı yasak ya da kısıtlı olan aroma verici maddeler ile ısıl işlem aroma vericileri, tütsü aroma vericileri ve geleneksel gıda hazırlama işlemleri ile ilgili hükümler diğer eklerde yer almaktadır. Gıdalarda kullanılan Aroma Vericiler bu Yönetmelik hükümlerine ve bu Yönetmelik eklerinde belirtilen koşullara uygun olmak zorundadır.
Stabilizörler
- Su tutma ve protein yapısını geliştirir
- Dilimlenebilir ve çiğneme özelliğini geliştirir
- Doku görünümü ve dilimlemede parlak kesit verir
Kaynağı:
Sodyum/potasyum/kalsiyum/amonyum’un fosfatlarla olan tuzlarıdır. Hepside kendi karbonatları ve fosforik asitlerinden sentetik olarak üretilir.
Fonksiyon ve Özellikleri:
Metal tutucu, stabilizör ve emülgatör özelliktedirler. Aynı zamanda işleme ve depolama sırasında suyun tutulması için kullanılırlar.
Ürünler:
Birçok farklı üründe kullanılırlar.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı:
Fosfat içeren bütün katkı maddeleri için, 70 mg / kg vücut ağırlığı
Yan etkileri:
Gıdalar içerisinde kullanımında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Fosfatlar genel metabolizmada önemli rol oynadıklarından, fosfatların yüksek konsantrasyonları birçok metabolik işleme zarar verebilir .
Kullanımındaki sınırlamalar:
E452; bütün din grupları, yalnızca et yemeyen vejeteryenler ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryenler tarafından tüketilebilir.
SELKA GIDA VE KİMYEVİ MADDELER SAN. VE TİC. LTD
40 yıllık tecrübemizle
Adresimiz
Papirüs Plaza . Ayazma Cad. No:37 D:K:3- 34406 Kağıthane/İstanbul Tel:+90 212 321 18 00
Fax:+90 212 321 18 09
[email protected]
Çalışma Saatlerimiz
Haftaiçi: 8:30-18:00
Haftasonu Kapalı